Instituut voor Journalistiek - Syntra1

Instituut voor Journalistiek - Syntra1

VIJ - Syntra Journalistiek 1

Dit is de blog van de studenten Journalistiek 1.

Vichy en GG

In EuropaPosted by Syntra1 Mon, October 20, 2008 15:36:14
Het gevaar van een boek dat je ogen opent, is dat je het als een soort "bijbel", "rode boekje", ... gaat beschouwen. Ik vraag me in hemelsnaam af wat ik ga antwoorden op de vraag wat ik van het boek vind. Is het mijn nieuwe "bijbel" of is het boek gewoon een chemische stof dat allerhande processen in gang zet. Vraag die dan bij me opborrelt is de volgende: als dit boek dit met mij kan doen, is het dan te ver gezocht dat bepaalde andere (en "foute") boeken dit maar al te gemakkelijk met zijn/haar lezers kon en kan doen?
Ik heb nog een kleine 200 bladzijden te gaan en de dvd-reeks is ondertussen ook volledig bekeken. Volgende twee "topics" zijn me weer bijgebleven:

Het Vichy-regime. Tot het ogenblik dat dit gesteld werd tijdens één van onze lemma-overhoringen, had ik er weinig van gehoord. Op zich misschien niet zo eigenaardig deze keer omdat de Fransen zelf deze periode ook het liefst willen "vergeten" en of goedpraten. Dat nadien een figuur als De Gaulle, die bij mij eerder gekend was als een groot man (letterlijk en figuurlijk) eerder tot wereldse proporties wordt herleid en mogelijk zelfs niet die staatsman was waarvoor velen hem aanzien, stemt toch opnieuw tot nadenken.

Van een heel andere orde (of toch niet?) is de term "Generaal-Gouvernement". Hier had ik opnieuw nog nooit van gehoord. Een gebied in Polen, vrij van Joden (en bij uitbreiding niet-Duitsers) wat zou bevolkt worden door Duitse kolonisten en model zou staan voor Arische zuiverheid. Liefst vier concentratiekampen lagen in dit gebied: Belzec, Sobibor, Treblinka en Majdanek.

De hoofdstukken over de Tweede Wereldoorlog zijn heel erg intensief en het is moeilijk om wat afstand te nemen maar tegelijkertijd bezie je sommige zaken toch op een andere manier en laat dit tot nu toe misschien nog het belangrijkste zijn: we weten sowieso dat de geschiedenis steeds door de overwinnaars wordt geschreven maar het is onze journalistieke plicht om zoveel mogelijk bronnen aan te boren en hieruit onze eigen, gefundeerde mening te distilleren.

Af en toe, vind ik persoonlijk, mag je je eens laten gaan. Ik weet niet of het nog in het boek voorkomt maar de laatste uitzending van de eerste dvd-reeks gaat over een meisje, Lili genaamd, die door een Poolse fotograaf wordt vereeuwigd. Men gaat op zoek naar Lili en de zoektocht naar haar maar vooral hoe iedereen toen op zijn/haar manier de zaken beleefd heeft, nam me bij mijn nekvel.

Ik ga in ieder geval één en ander serieus moeten laten bezinken en op straffe van gepekeld te worden en nadien overgoten te worden met veren maar ik ga het boek voor de tweede maal lezen...

Rudy Engels
  • Comments(0)//syntra1.youngjournalists.com/#post5

Walter Rathenau

In EuropaPosted by Syntra1 Wed, October 15, 2008 12:34:21
Het moge ondertussen wel duidelijk zijn dat het boek en de DVD's van Geert Mak over "In Europa" bij mij één en ander losweekt.
Ik heb momenteel 60% van het boek gelezen en volg verder met de dvd's. Grootste rode draad is meestal: "Huh! Wie was dit? Waarom heb ik hier nooit iets over gehoord?"
Zo ook met de naam Walter Rathenau. Eerst een vraag voor jullie. "Wie had al ooit deze naam gehoord?" Ik ben nu tal van mijn vrienden aan het ondervragen en niemand heeft al ooit van deze man gehoord...
Blijkt dat de moord op deze Duitse Minister van Buitenlandse zaken, op 24 juni 1922, door Geert Mak omschreven wordt als "mogelijk de belangrijkste politieke moord" van de 20ste eeuw!
Als historicus mag je blijkbaar niet de "What if..."-vraag stellen maar aangezien ik geen historicus ben, stel ik ze toch: "Wat als Rathenau niet was vermoord?" Had Adolf Hitler dan kans gekregen om aan de macht te komen of had Rathenau, die blijkbaar door velen op hetzelfde niveau van Churchill e.a. wordt gezet, Duitsland uit die impasse kunnen halen die was ontstaan na dat vermaledijde Verdag van Versailles?
Opnieuw: "Waarom, als deze man mogelijk zo beslissend kon geweest zijn, hebben wij hierover nooit iets vernomen tijdens de les geschiedenis..?

Rudy Engels

  • Comments(9)//syntra1.youngjournalists.com/#post4

DVD's "In Europa"

In EuropaPosted by Syntra1 Thu, October 02, 2008 19:21:35
Ik heb vandaag de DVD-box "In Europa" bij de VPRO besteld (zie hier). Deze DVD-box bevat alle afleveringen van de eerste jaargang (1900-1943) + 2 cd's met 7 podcasts die ingesproken zijn door Geert Mak, 4 cd's met klassieke muziek van componisten uit de twintigste eeuw en een poster met de landkaart van Europa in 1900. De prijs voor deze box bedraagt 69,95 EUR.

Voor wie nog meer info wilt: er is een fantastische site over het boek en de uitzendingen. Deze vind je hier.

Ik heb aan Jelmen gevraagd om een categorie "In Europa" te creëren zodat we over bepaalde onderwerpen eventueel kunnen discussiëren (ik stuur hier eventueel nog wel een mail over naar alle betrokkenen).

Rudy Engels

  • Comments(3)//syntra1.youngjournalists.com/#post1