Instituut voor Journalistiek - Syntra1

Instituut voor Journalistiek - Syntra1

VIJ - Syntra Journalistiek 1

Dit is de blog van de studenten Journalistiek 1.

Vier november

Mijn 4 novemberPosted by Syntra1 Mon, December 08, 2008 14:15:15

Jens Olsen - Mijn vier november

De Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn steeds meer een wereldgebeuren waarbij het lijkt dat zelfs Pol en Klein Pierke uit Oostrozebeke of Ouagadougou de biografieën van de kandidaten hebben bestudeerd. En als het niet waar is, ze hebben er toch ooit een pint mee gepakt. Om maar te zeggen: the next president of the USA is hot. Zeer hot.

Een collega vroeg me die vierde november op wie ik zou stemmen. “Obama?” Vroeg ze met haar bruine bambi-ogen en ellenlange wimpers. Mijn antwoord leek haar behoorlijk te schoqueren, ze leek nu op Bambi na moeders dood. Nochthans had ik haar lieveling niet voor nigger versleten, noch voor moslimterrorist, postjespakker of straathoekwerker. Niets van dat alles kwam in me op, laat staan dat ik er een jonge vrouw met zou confronteren. Een beetje gentlemen kent zijn grenzen. Neen, ik had haar gewezen op enkele uitspraken van de goddelijke speecher die toch niet volledig overeenstemmen met mijn geweten, waaronder het behoud van de doodstraf. Toch had ik er op het einde aan toegevoegd dat ik wellicht ook voor Barack zou stemmen.

Obama heeft een meesterwerk afgeleverd met zijn campagne. Maar hij had ook de tijd, en de tegenkandidaat met zich mee. De opkomst van een stevige financiële crisis en de republikeinse pensioengerechtigde John McCain hielpen hem wellicht mee aan de overwinning. Opmerkelijk was de keuze van McCain voor het jonge geweld Palin. Als een puber op schoolreis trok ze door het land, de ene dag als tegenstander van Darwins evolutietheorie, de andere als wandelend voorbeeld dat we allen toch meer gemeen hebben met de apen en apinnen dan sommigen denken.

De keuze die ik zou gemaakt hebben lag dus voor de hand. Maar wat me trof was het plotse effect van de zwarte Kennedy en zijn speeches op een groot deel van de bevolking, al dan niet wonende in de Verenigde Staten. Zouden zijn woorden binnen enkele jaren geboekstaafd staan in een nieuw Heilig Schrift? Het blinde geloof in een enkele man waarin velen zich werpen doet –hoe goed hij het ook mag menen – vele vragen rijzen. Het verbaasde gezicht van mijn allerbeste collega deed me die dag, enige uren voor de democratische overwinning, daar nogmaals aan herinneren.

Nochthans kan ook ik niet verloochenen dat ik ’s nachts, het liep tegen vieren aan, met een gerust hart de laptop en de ogen sloot. BBC online meldde even voordien dat het wel heel moeilijk zou worden voor de republikeinse partij om de overwinning te halen. Barack Obama had ook mij hoop gegeven. Hoop dat we ooit nog eens met z’n allen gaan samenwerken. Als Obama tijdens de aanloop naar vier november daar zijn deel aan bijdroeg, dan kijk ik met plezier andermaal diep in de bambi-ogen om haar hoop in een betere wereld te aanvaarden.


Jens

  • Comments(1)//syntra1.youngjournalists.com/#post19