Instituut voor Journalistiek - Syntra1

Instituut voor Journalistiek - Syntra1

VIJ - Syntra Journalistiek 1

Dit is de blog van de studenten Journalistiek 1.

Mijn thuis

Waar ik woonPosted by Syntra1 Thu, December 11, 2008 18:21:28

Mijn huis staat pal in een verstedelijkte buurt met een grote historische, economische waarde. Paarden, ossen en ooilammen prijken hoog en fier op de naambordjes. Maar hoe robuuster het dier, hoe dramatischer zijn ondergang. De Slachthuisstraat ligt namelijk gevaarlijk dichtbij en draagt nu nog steeds de sporen van zijn bloederig verleden. Gelukkig is er de schaduw van de oude abdij, waar paters vroeger een oogje in het zeil hielden bij al dat onbehouwen geweld, maar hun mals stukje rundvlees ongetwijfeld ook lieten sudderen in een plasje zelf gebrouwen abdijbier.

Het rundvlees is vandaag weliswaar vervangen door lamsvlees en de buurtwinkel is altijd open. Dankzij het einde van de vastenperiode afgelopen week verkoopt men er vandaag overgebleven zoetigheden en gebak. Jan Wolkers leeft! Maar geen spek voor mijn bek. Geef mij maar de geur van de ambachtelijke, onversneden kazen en broden iets verderop. Ik loop rechtdoor en bereik het water, meteen ook dé reden waarom dit mijn thuis is.

De rustieke visserssloepen, waaraan mijn buurt haar naam dankt, zijn vervangen door boten van een heel ander allooi: architecten tekenen je toekomstig huis, al dan niet waterpas, vanuit de kajuit van zo’n woonboot. Hip ongetwijfeld, maar veel vertrouwen geven ze me niet. Neen, dan kijk ik liever naar het werkvolk dat zich na een dag hard labeur nog eens afbeult met een toertje rond het water. Huisvrouwen, studenten en getrainde lopers, allemaal laveren ze tussen de aangeplante bomen, een strijd om de koppositie.

Ik laat ze lopen en maak me klaar voor het avondlijk tafereel dat me telkens ontroert: de samensmelting van de 2 stromen, symbool voor de culturen en mensen uit mijn buurt. De avondzon kleurt het water oranje en flitsen de stadslampen aan om dit alles nog meer in de verf te zetten. Alweer een geniaal idee van het bestuur. Opwaardering van de buurt noemt men dit, een truc om de hippe mensen aan te trekken die vertrouwen hebben in architecten in boten en willen meelopen in de omloop rond het water. Het kan toch niet dat het lamsvlees de enige geur is die hier hangt.

Ik geniet van het gratis klank - en lichtspel en laat het schip aanleggen. Ik ga naar huis, op zoek naar de warme vacht van mijn robuust dier.

Thomas Van de Velde

  • Comments(0)//syntra1.youngjournalists.com/#post21