Instituut voor Journalistiek - Syntra1

Instituut voor Journalistiek - Syntra1

VIJ - Syntra Journalistiek 1

Dit is de blog van de studenten Journalistiek 1.

04/11

Mijn 4 novemberPosted by Syntra1 Thu, December 11, 2008 18:22:27

Ik betrap er mezelf vandaag voortdurend op dat ik de tijd 8 uur vooruit zet. Wie staat nu in de rij, klaar om het bolletje rood of blauw te kleuren? Wie staat niet op de lijst omdat hij niet William T. Johnson heet, maar wel William L. Johnson en dus bijgevolg niet mag stemmen? Wie klikt per ongeluk op het verkeerde knopje van de stemcomputer en kan zichzelf niet meer corrigeren? Flashbacks van bijzitters die ponskaarten tegen het licht houden om de juiste naam te onderscheiden flitsen door mijn hoofd. Ik maak me de bedenking hoe het mogelijk is dat zo’n welvarend land nog geen uniform, sluitend kiessysteem heeft?

Obama krijgt steeds meer de allures van een rockster, zeker als je zijn campagnebijeenkomsten van de afgelopen dagen bekijkt. Hij wordt steevast begeleid door The Boss op de tonen van het toepasselijke ‘The Rising’. Men verkoopt T-shirts met zijn gezicht erop; van de man bestaat zelfs al een poppetje, als was hij Batman of Superman. Iedereen wil het concert bijwonen: in de republikeinse staat Ohio brengt hij tachtigduizend mensen op de been. Er bestaan zelfs kinderboeken waarin het volgende staat te lezen: “It all began on a clear Hawaiian night when Barack Obama was born”. Een rockster tot daar aan toe, maar dergelijke messianistische connotaties vind ik een brug te ver.

Als Obama zich in zijn laatste uren een rockster waant, is McCain een filmster. De laatste troef die hij op de tafel gooit is uitgerekend Arnold Schwarzenegger die hem het zinnetje ‘The Mack is back’ influistert (iets wat hij onthouden had uit één van zijn films). Het contrast tussen Obama die de spanning in zijn uitvoerige redevoeringen als een Max Havelaar telkens minutieus opbouwt en McCain met zijn goedkope, platte oneliners is nooit zo groot geweest als vandaag. Hij zal het wellicht niet halen.

’s Avonds krijg ik echter een beangstigend gevoel: Obama verliest omdat het publiek massaal thuisblijft. Men is overtuigd van de overwinning en vindt het de moeite niet te gaan stemmen. Amerikanen bekijken politiek immers heel pragmatisch en zijn als vanouds sneller gerust in de goede afloop dan de gehaaste, onzekere Europeanen. Bovendien is 8 procent van de Amerikanen nog onbeslist. Wat als men in het stemhokje van pakweg Ohio, Virginia of Pennsylvania toch bevende handen krijgt: men kan toch niet voor een zwarte stemmen …

Thomas Van de Velde

  • Comments(0)//syntra1.youngjournalists.com/#post22