Instituut voor Journalistiek - Syntra1

Instituut voor Journalistiek - Syntra1

VIJ - Syntra Journalistiek 1

Dit is de blog van de studenten Journalistiek 1.

TV-kritiek

AlgemeenPosted by Syntra1 Thu, January 01, 2009 12:34:20
Naar aanleiding van een stukje uit Mediadoc over de betweterigheid van de journalisten van de openbare omroep, en terzake in het bijzonder, hierbij mijn bedenkingen:

Ik heb me hier al meermaals aan geërgerd maar vind Kathleen Cools dan nog meevallen i.v.m. Lisbeth Imbo. Vorige week heb ik zelfs weggezapt van Terzake omdat ze tijdens een interview "het slachtoffer" voortdurend onderbrak. Blijkbaar heeft mevrouw Imbo één jaar journalistiek gestudeerd aan de Vlekho en heeft op dat jaar reeds alle knepen van het vak geleerd...
Dit voortdurend onderbreken van (meestal) politici, van welke strekking dan ook, zal door de betrokkenen waarschijnlijk worden uitgelegd als een vorm van kritische journalistiek.
Nu ben ik afgelopen weken meermaals naar het Vlaams Parlement geweest en ook enkele malen naar de Kamer en wat ik daar gezien heb, grenst echt wel aan het ongelooflijke.
Wanneer je dan vervolgens o.a. in "De Journalist" leest hoe de grote mediaconcerns momenteel omgaan met de journalisten zou je er eventueel van kunnen uitgaan dat de resterende journalisten de crême-de-la-crême zijn... Nu is het al langer gekend van welke signatuur de meeste VRT-journalisten zijn. Indien ze journalistiek dan nog iets te betekenen hebben, kan ik me daar nog enigszins bij neerleggen maar momenteel zorgen ze eerder voor een rondje mens-erger-je-niet.
Nu vraag ik me in alle eerlijkheid ook af wat toekomstige journalisten nog van hun "vak" verwachten. Ik bemerk weinig tot zeer weinig ECHTE begeestering; men wil wel over iets schrijven maar het volgen van lezingen, lezen van boeken, ... is er allemaal teveel aan. Laatst was ik de ENIGE aanwezige op een lezing over het verwerken van oorlogstrauma's... Wanneer ik me inschreef voor een (tamelijk dure) extra cursus en zei dat ik nog student was, bekeek men mij met grote ogen. "Waarom doe je dit nu nog...?"
Ik ben momenteel "The Kindness of Strangers" van Kate Adie aan het lezen (naast de tweede maal Geert Mak...) en als je hierin leest hoe iemand carrière maakt binnen de BBC (bijwijlen hilarisch) dan weet je het antwoord wel op de vraag waarom onze "topjournalisten" zich gedragen zoals op Terzake.
Tot slot wil ik nog zeggen dat het ONZE verdomde plicht is om te pogen van beter te doen en/of via diverse kanalen dit alles aan de kaak te stellen. Wat me nu niet mogen doen is om, net als in de politiek, langs de zijkant gaan staan en als een bende voetbalhooligans te gaan roepen: "Het trekt allemaal op niets!"

P.S.: ik zou het nog vergeten. Dé quote van de week komt ongetwijfeld van Tim Pauwels die Marianne Thyssen interviewde naar aanleiding van het opstappen van Inge Vervotte. Hij laat mevrouw Thyssen uitspreken en zegt dan met een uitgestreken gezicht: "Ik ben het daar toch beleefd mee oneens". Zalig!

Rudy Engels

  • Comments(1)//syntra1.youngjournalists.com/#post23