Instituut voor Journalistiek - Syntra1

Instituut voor Journalistiek - Syntra1

VIJ - Syntra Journalistiek 1

Dit is de blog van de studenten Journalistiek 1.

Gaza

AlgemeenPosted by Syntra1 Tue, January 20, 2009 12:13:16
Vorige week kregen we een opdracht van Marc van Impe. We moesten onze reactie geven op een lezersbrief die verschenen was in Le Nouvel Obs en waarbij het verschil werd aangetoond tussen Joden en Palestijnen.
Ik wist totaal niet hoe met dit artikel om te gaan. Enerzijds stond ik achter een paar uitspraken van dit artikel maar het kwam zeer hard en eenzijdig over. Spijtig genoeg kon ik er niets zinnigs over schrijven tenzij het opwerpen van talrijke vragen.
Wat me weer opviel, was hoe weinig objectieve informatie we wel hebben over de situatie tussen Israƫl en de Palestijnen. Het is ook iets waar ik nooit wat over geleerd heb. Wat ik ondertussen wel geleerd heb, is om niet zomaar aan te nemen wat organisaties, tv, ... ons voorschotelen. Probleem hierbij is natuurlijk waar je dan je informatie haalt? Zelf ben ik nooit ter plaatse geweest en ik weet wat voor verschil dit kan uitmaken in je perceptie.
Het beste leek me dan ook om in deze zo neutraal mogelijk te blijven...
Gisteren was er dan bij "Phara" een debat over de toestand in de Gazastrook. Je had aan de ene kant Ramsey Nasr, Palestijns-Nederlands dichter, schrijver en acteur. Tegenover hem zat dan Michael Freilich, hoofdredacteur van Joods Actueel. Om wat "neutrale" duiding te geven, had men prof. Rik Coolsaet uitgenodigd.
Eerlijk gezegd vond ik het een prima debat waarbij alle partijen aan het woord kwamen en men ook de kans kreeg om uit te praten. Ramsey Nasr zat er duidelijk getormenteerd bij maar heeft het ganse debat op een serene manier gevoerd. Het was een verademing om iemand "zijn" kant te horen verdedigen zonder echter voorbij te gaan aan de negatieve aspecten. Michael Freilich had het duidelijk moeilijker om zich te "verdedigen". Naar het eind van het debat toe, raakte hij toch wel even de pedalen kwijt door andere oorlogen (Joegoslaviƫ, ...) erbij te betrekken. Toen hij Hamas vergeleek met Al-Qaeda werd het zelfs de immer rustige Rik Coolsaet teveel: "Je mag van mij veel zeggen maar dit is er ver over".
Al bij al een zeer leerrijke ervaring waarbij mijn standpunten over de oorlog daar regelmatig botsten met deze van "ervaringsdeskundigen".
Ik vraag me af of wij, studenten journalistiek, op dezelfde serene manier over dit onderwerp een debat zouden kunnen voeren...

Rudy Engels

  • Comments(1)//syntra1.youngjournalists.com/#post24