Instituut voor Journalistiek - Syntra1

Instituut voor Journalistiek - Syntra1

VIJ - Syntra Journalistiek 1

Dit is de blog van de studenten Journalistiek 1.

Slumdog’s gemiste kans…

AlgemeenPosted by Syntra1 Tue, February 03, 2009 10:51:31

Gisterenavond nog eens een ouderwets gezellig avondje bioscoopbezoek ingepland. Het was dan ook al enige tijd geleden dat een film dergelijke hoge verwachtingen opriep. Overigens steeds gevaarlijk, want de teleurstelling is dan nooit veraf…

Het dient gezegd, Slumdog Millionaire zal, ook voor mezelf, de annalen ingaan als één van de beste filmen van het afgelopen jaar. Anderhalf uur voortreffelijke cinema, van het beste dat er te zien valt. Het opgroeien in de sloppenwijk, het gedwongen bedelen, het overleven als straatjongen in de grootstad,… Het lelijke mooi in beeld gebracht, met lach en traan doorspekt. Prachtig, schitterend, superlatieven schieten te kort. Waarom het laatste halfuur dan deze intense indrukken diende uit te wissen met een Hollywoodiaans staaltje feel-good cinema blijft mij dan ook een raadsel. Toegegeven, de verfilming van een boek is aan regels gebonden, doch hadden ze er hier gerust eens in de positieve zin kunnen van afstappen. Voor mijn part mocht het hele Millionaire-gedeelte gerust achterwege worden gelaten, de flash-backs waren genoeg verhaal op zich. En zelfs beter… Tergend die laatste minuten film, met de zo totaal onverrassende laatste vraag die de eerste (zie begingeneriek) clichématig kracht diende bij te zetten, de protagonisten die zich uiteindelijk van hun beste kant laten zien, de allusies op fraude die plotsklaps verdwijnen,…

-All well that ends well-

Een knagend gevoel, na anderhalf uur verrassende cinema. Het sociaal geïnspireerde verhaal zo onderuit halen, mij kan het niet bekoren. De idee van de lotsbestemming is er één waar je een verhaal aan kunt ophangen, maar overdaad durft al eens schaden. Te veel van het goede met twee verhaallijnen die - het laatste half uur duidelijk - naar een happy end in die zin toewerken.

Wat herinnert de bioscoopbezoeker zich uiteindelijk? De schrijnende toestand waarin opgroeiende sloppenwijkjongeren verkeren, of hoe iemand door lotsbestemming alle vragen weet in een quiz en uiteindelijk zijn geliefde in de armen sluit? Of beter, wat zou hij zich moeten herinneren?

Al bij al, het moet nogmaals gezegd, een goede film. Het overdadige einde doet hem echter de duimen leggen voor parels als “Cidade de Deus”.

Ben ik een cynicus als ik dat een gemiste kans vind?

(Van Kelecom Joris)

  • Comments(2)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by joris van kelecom Thu, February 05, 2009 09:23:12

klopt, maar teleurstelling hoefde daar niet bij te horen...

even de persoonlijke noot toelichten,

bij mij ontzettend veel boven gekomen door de enorme gelijkenissen qua toestanden tijdens vrijwilligerswerk in Guatemala. In dat licht was het zeer moeilijk te verkroppen dat dat gevoel verdween het laatste half uur...

hence: grote teleurstelling in, en ik heb het ook benadrukt, voor het overgrote deel een uitstekende film.

Posted by Annelies Wed, February 04, 2009 20:00:46

Een gemiste kans vind ik sterk uitgedrukt. De run naar een happy end is overduidelijk en misschien ietwat overdreven. Maar deze film heeft bij mij zowat alle emoties die een mens bezit even naar boven gehaald. Knap, toch?