Instituut voor Journalistiek - Syntra1

Instituut voor Journalistiek - Syntra1

VIJ - Syntra Journalistiek 1

Dit is de blog van de studenten Journalistiek 1.

Revolutionary Road

AlgemeenPosted by Syntra1 Mon, February 23, 2009 23:46:36

REVOLUTIONARY ROAD (Sam Mendes)

Ik kan me niet ontdoen van de indruk dat dit een zeer geslaagde prent is. Een verhaal dat zich situeert in de jaren '50 ergens in Noord-Amerika, land van "Hope and Glory". De mooi aandoende wijk waarin het hoopvolle koppel April (Kate Winslet) en Frank (L. Di Caprio) Wheeler zich vestigt, staat in schril contrast met de crisis waar ze als jonge dertigers door moeten. Vooral bij April sijpelt met rasse schreden het besef door dat haar leven een wending neemt die ze helemaal niet had voorzien, laat staan had gewenst. Het leven wordt er samen met haar dromen, als het ware uit haar geperst. Vooral wanneer ze haar man Frank 's ochtends keer op keer ziet vertrekken naar zijn kantoorjob. De monotonie en saaiheid van de wijk en daarbuiten slaan vrij wild om zich heen. De maker weet hier fantastisch op in te spelen door een veelzeggende scene waarin overvloedig word gefocust op "maatpakmannen" met hoed die je letterlijk van de ene hoek van het scherm naar de andere ziet stromen. Het kon "1984" van Orson Welles wel zijn.

Frank grijpt naar buitenechtelijke affectie en vertier, terwijl bij April het idee rijpt om naar Parijs te verhuizen, op zoek naar avontuur en verandering.

Kortom, ze verliezen stilaan greep op hun dagelijks bestaan. Hun frustraties kunnen ze nog enkel op mekaar projecteren en de bijhorende wederzijdse klievende, alles verwoestende verwijten blijven niet uit.

Hoogtepunt van de film vind je terug in de ontbijtscene na een wel zeer heftige ruzie de avond voordien. Dit fragment wordt door beiden, vooral door Di Caprio ontzettend goed gebracht.

Het zou wat flauw zijn om nu alles te gaan vertellen. Eén ding kan ik alvast verklappen. Voor diegene die van goeie film houdt, is het een aanrader van jewelste.

Sandra Van Campenhout

  • Comments(3)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by joris van kelecom Tue, March 03, 2009 13:29:46

Inderdaad zeer geslaagde prent. Hoogtepunt voor mij toch wel de vinger op de wonde door de enige persoon die er nog in slaagt de waarheid over zijn lippen te krijgen en daarvoor nog schrijnend als gek wordt bestempeld. De waarheid (of het niet uitspreken ervan) als centraal thema van de film toch wel redelijk briljant vervat in zijn dinnerspeech...

Posted by Syntra1 Tue, February 24, 2009 20:38:11

Benjamin Button staat ook op het programma bij mij...

"The squid and the whale", nog niet van gehoord, maar een reden te meer om deze eens de revue te laten passeren.

Bedankt voor de tip !

Sandra

Posted by joris van kelecom Tue, February 24, 2009 08:54:19

staat genoteerd...

was al van plan deze prent eens te gaan bekijken, maar moet er nog een paar inhalen (frost/nixon, curious case of benjamin button,...).

Een lekker trage film, geweldig vind ik dat, zeker in het genre eens "the squid and the whale" gaan huren!