Instituut voor Journalistiek - Syntra1

Instituut voor Journalistiek - Syntra1

VIJ - Syntra Journalistiek 1

Dit is de blog van de studenten Journalistiek 1.

Opdracht Openbare Besturen

AlgemeenPosted by Syntra1 Tue, June 09, 2009 22:54:16

GUERILLA IN DE WETSTRAAT

01/06/2009

Wanneer de dag des oordeels nadert, in de vorm van verkiezingen, blaffen politici doorgaans iets harder dan gewoonlijk. In zijn zucht de luidste te zijn kwam N-VA voorzitter Bart de Wever tijdens het verkiezingsdebat gisterenavond (Canvas, 20u20) opzetten met een eenvoudige oplossing voor de reeds lang aanslepende communautaire kwestie; het categoriek verwerpen van elke Franstalige eis om met een uitputtingsslag de eigen voorwaarden door te drukken. De vraag is of de kiezer werkelijk gediend is met dergelijke onconstructieve guerrillatactieken?

In de hele Belgische geschiedenis bestaat geen thema dat de politieke debatten meer heeft gedomineerd dan de communautaire kwestie. De politieke impasse waarin we ons heden ten dage bevinden is de apotheose van de tegenstellingen die de Vlaamse en Waalse gemeenschap sinds hun ontstaan recht tegenover elkaar plaatsen. De lijdensweg die we kennen als B-H-V zadelt de huidige federale regering op met een quasi onmogelijk lijkende taak deze tegenstellingen te verzoenen. De trage vooruitgang in dit dossier is dé uitgelezen schietschijf voor de oppositie, die met het ter plaatse trappelen van de regering zijn falen tracht te illustreren. Het luidste protest kan men horen in de separatistische contreien van de N-VA. Het is dan ook zeer opmerkelijk dat de hekelaars van het non-beleid op de proppen komen met een voorstel dat dergelijk beleid tot het uiterste zou drijven. “Een uitputtingsslag met dezelfde middelen die de Franstaligen tegen onze voorstellen gebruiken”, zo luidt de retoriek van de voorzitter.

Nu heeft De Wever een punt wanneer hij VB-kopman Filip De Winter onfatsoenlijke stigmatisatie van een bevolkingsgroep verwijt in zijn discours omtrent vreemdelingen, maar hij maakt zich vervolgens schuldig aan diezelfde methodiek wanneer hij onrechtstreeks stelt dat met de Waalse zijde niet te onderhandelen valt. Constructief kan men zijn oplossing allerminst noemen, en bovendien is de kiezer er niet mee gediend de politiek te zien vervallen in een ordinair kat en muis spelletje. De Winter wenst een eenzijdige onafhankelijkheidsverklaring, De Wever stelt daar een langzaam verval tegenover van de wederzijdse betrekkingen, met – zo zal de separatist in hem hopen – uiteindelijk hetzelfde resultaat. Het zal iedere Vlaming wel duidelijk zijn dat de kwestie opgelost dient te raken. Op welke manier men dit wenst te bereiken ligt in handen van de kiezer. Gelooft men nog steeds in dialoog, of heeft men zin in een aanslepende politieke oorlog met onze anderstalige landgenoten? Op 7 juni roken we de vredespijp, of worden de messen wederom geslepen…

Van Kelecom Joris

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.