Instituut voor Journalistiek - Syntra2

Instituut voor Journalistiek - Syntra2

VIJ - Syntra Journalistiek 2

Dit is de blog van de studenten journalistiek 2.

Leren? Van de bloggers?

BloggersPosted by Syntra2 Sun, November 23, 2008 23:26:27

Het moge duidelijk zijn: “the medium matters”. Waarom anders, zou een blogger minder ernstig genomen worden dan een journalist die voor een krant werkt. Ik heb het nu niet over de familie-blogger die graag wat vakantieprentjes online zet. Maar wel over de steeds toenemende groep mensen die menen een boodschap te hebben, en vinden die op het internet te moeten zetten. Natuurlijk, van journalisten wordt verwacht dat ze hun bronnen checken en zelfs dubbel checken. Maar tijdsgebrek verhindert hen vaak dat te doen.

Ook moeten de reguliere media keuzes maken. Niet alles kan opgenomen worden in een journaal van 30 minuten. Dit “frustreert” vele mensen die hun passies er niet terugvinden. De massamedia zijn onpersoonlijk.

En dan begint men te bloggen.

Meer en meer informatie wordt zo het internet opgestuurd, en het internet wordt een bibliotheek die haar vermaarde voorganger in Alexandrië in het niets doet vervallen. We kunnen niet meer “alles gelezen hebben dat ooit geschreven is”, zoals Leonardo Da Vinci nog beweerde. We moeten keuzes maken. Het is nu aan de lezer om de informatie te verzamelen, samen te brengen, en te verifiëren, niet langer aan de journalist. Dit maakt het wel een stuk moeilijker.

Moeten we niet eerst leren over de bloggers, vooraleer we van hen kunnen leren?

Hoe herken je een ernstige bron? Of zoeken we gewoon bevestiging van onze eigen ideeën?

Langzaamaan wordt internet alomtegenwoordig. Binnenkort komt het ook via de televisie de huiskamer binnen. De grenzen met de reguliere media vervagen. Kranten, televisie en radio zijn al online. Als we ze nu allemaal via de televisie kunnen consulteren is het niet langer een keuze van het medium, maar is enkel de bron nog relevant. Moeten we onze jeugd hierop voorbereiden? Leren om te kunnen leren?


Jelmen Haaze

  • Comments(0)//syntra2.youngjournalists.com/#post5

Lezersforum

BloggersPosted by Syntra2 Fri, November 07, 2008 08:44:38

Reactie op:

Volgens Willaerts kan de journalistiek bijvoorbeeld van webloggers leren dat het belangrijk is om open te staan voor commentaar en van het commentaar te leren. Daarmee stipt ze een opmerkelijk verschil aan tussen veel media weblogs en media websites. Die geven bezoekers inmiddels wel de mogelijkheid om te reageren op nieuwsberichten. Maar de interactie tussen de bezoeker die een reactie achterlaat en de journalist blijft dan dikwijls achterwege.’

Mijn eigen kleine ervaring

Jan met de pet die voor de camera gesleurd zijn meninkje kwijt wil, kan mij niet boeien. Piet, Pol en Sus die bij elk gemediatiseerd evenement de behoefte voelen om naar de pen te grijpen, brengen zelden verrijkende invalshoeken aan. De trend van iedereen doet over alles zijn zeg is alomtegenwoordig.

Jammer genoeg lijken bepaalde media dit verschijnsel zeer genegen. Een tijd geleden verscheen op een Vlaamse nieuwssite een spectaculair bericht over de bevrijding van een groep minderjarigen uit een Roemeens bordeel. Nieuwsgierig surfte ik naar verschillende Roemeense nieuwssites op zoek naar meer details. Zonder enig resultaat. Echt nergens was sprake van dit nochtans sensationele voorval. Zeer beleefd postte ik een berichtje naar de nieuwssite met de vraag naar hun bronnen, aangezien de Roemeense pers geen gewag maakte van deze razzia. Mijn eenvoudige vraag is nooit beantwoord, mijn bericht is nooit verschenen op het forum, en werd dus naar mijn aanvoelen gecensureerd.

Scheldpartijen in schuttingtaal gericht aan de zogenaamde daders van kinderprostitutie - doorspekt met dt- en andere taalfouten - kregen daarentegen onder het artikel wel een vrij podium. De kritische lezer blijft op zijn honger zitten, maar Janneke en Mieke mogen hun meest basale reacties de vrije loop laten op die nieuwssite. Ik durf niet te denken wat de motieven (luiheid? incompetentie? lafheid? demagogie?) zijn van een redactie die deze werkwijze hanteert.

Annick DB

  • Comments(1)//syntra2.youngjournalists.com/#post3