Instituut voor Journalistiek - Syntra2

Instituut voor Journalistiek - Syntra2

VIJ - Syntra Journalistiek 2

Dit is de blog van de studenten journalistiek 2.

Lezersforum

BloggersPosted by Syntra2 Fri, November 07, 2008 08:44:38

Reactie op:

Volgens Willaerts kan de journalistiek bijvoorbeeld van webloggers leren dat het belangrijk is om open te staan voor commentaar en van het commentaar te leren. Daarmee stipt ze een opmerkelijk verschil aan tussen veel media weblogs en media websites. Die geven bezoekers inmiddels wel de mogelijkheid om te reageren op nieuwsberichten. Maar de interactie tussen de bezoeker die een reactie achterlaat en de journalist blijft dan dikwijls achterwege.’

Mijn eigen kleine ervaring

Jan met de pet die voor de camera gesleurd zijn meninkje kwijt wil, kan mij niet boeien. Piet, Pol en Sus die bij elk gemediatiseerd evenement de behoefte voelen om naar de pen te grijpen, brengen zelden verrijkende invalshoeken aan. De trend van iedereen doet over alles zijn zeg is alomtegenwoordig.

Jammer genoeg lijken bepaalde media dit verschijnsel zeer genegen. Een tijd geleden verscheen op een Vlaamse nieuwssite een spectaculair bericht over de bevrijding van een groep minderjarigen uit een Roemeens bordeel. Nieuwsgierig surfte ik naar verschillende Roemeense nieuwssites op zoek naar meer details. Zonder enig resultaat. Echt nergens was sprake van dit nochtans sensationele voorval. Zeer beleefd postte ik een berichtje naar de nieuwssite met de vraag naar hun bronnen, aangezien de Roemeense pers geen gewag maakte van deze razzia. Mijn eenvoudige vraag is nooit beantwoord, mijn bericht is nooit verschenen op het forum, en werd dus naar mijn aanvoelen gecensureerd.

Scheldpartijen in schuttingtaal gericht aan de zogenaamde daders van kinderprostitutie - doorspekt met dt- en andere taalfouten - kregen daarentegen onder het artikel wel een vrij podium. De kritische lezer blijft op zijn honger zitten, maar Janneke en Mieke mogen hun meest basale reacties de vrije loop laten op die nieuwssite. Ik durf niet te denken wat de motieven (luiheid? incompetentie? lafheid? demagogie?) zijn van een redactie die deze werkwijze hanteert.

Annick DB

  • Comments(1)//syntra2.youngjournalists.com/#post3