Instituut voor Journalistiek - Syntra2

Instituut voor Journalistiek - Syntra2

VIJ - Syntra Journalistiek 2

Dit is de blog van de studenten journalistiek 2.

Leren? Van de bloggers?

BloggersPosted by Syntra2 Sun, November 23, 2008 23:26:27

Het moge duidelijk zijn: “the medium matters”. Waarom anders, zou een blogger minder ernstig genomen worden dan een journalist die voor een krant werkt. Ik heb het nu niet over de familie-blogger die graag wat vakantieprentjes online zet. Maar wel over de steeds toenemende groep mensen die menen een boodschap te hebben, en vinden die op het internet te moeten zetten. Natuurlijk, van journalisten wordt verwacht dat ze hun bronnen checken en zelfs dubbel checken. Maar tijdsgebrek verhindert hen vaak dat te doen.

Ook moeten de reguliere media keuzes maken. Niet alles kan opgenomen worden in een journaal van 30 minuten. Dit “frustreert” vele mensen die hun passies er niet terugvinden. De massamedia zijn onpersoonlijk.

En dan begint men te bloggen.

Meer en meer informatie wordt zo het internet opgestuurd, en het internet wordt een bibliotheek die haar vermaarde voorganger in Alexandrië in het niets doet vervallen. We kunnen niet meer “alles gelezen hebben dat ooit geschreven is”, zoals Leonardo Da Vinci nog beweerde. We moeten keuzes maken. Het is nu aan de lezer om de informatie te verzamelen, samen te brengen, en te verifiëren, niet langer aan de journalist. Dit maakt het wel een stuk moeilijker.

Moeten we niet eerst leren over de bloggers, vooraleer we van hen kunnen leren?

Hoe herken je een ernstige bron? Of zoeken we gewoon bevestiging van onze eigen ideeën?

Langzaamaan wordt internet alomtegenwoordig. Binnenkort komt het ook via de televisie de huiskamer binnen. De grenzen met de reguliere media vervagen. Kranten, televisie en radio zijn al online. Als we ze nu allemaal via de televisie kunnen consulteren is het niet langer een keuze van het medium, maar is enkel de bron nog relevant. Moeten we onze jeugd hierop voorbereiden? Leren om te kunnen leren?


Jelmen Haaze

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.